theaterprevious page

Bekijk de trailer van Tutu
dans over vreugde en verdrietTutu - Lichtbende

'Aangrijpend en diep ontroerend [...] Telkens verrassend en buitengewoon'
Rems Zeitung (Duitsland)

'Hier versmelt drama met beeldende kunst [...] onbevangen, levendig en vrij'
Malaga Hoy (Spanje)

Bekijk de trailer van Zeven Dagen
scheppingsverhaal op muziek van Messiaen Zeven Dagen Lichtbende
Zeven Nachten gaat in première op
26 januari 2017 in het Orgelpark

de complete speellijst van Lichtbende vindt u hier

 

Verhalen zonder woorden, die het publiek ademloos meenemen. Ze worden opgebouwd uit magische toverlantaarnbeelden op een gigantisch scherm, ter plekke in beweging en tot leven gebracht, zodat het naadloos aansluit op de live gespeelde muziek. Je ziet met eigen ogen hoe de voorstelling gemaakt wordt, de kunstenaars zitten en spelen zelf voor het projectiescherm. Intiem en betoverend lichttheater, met veel vakmanschap en liefde gemaakt.

Terwijl ik het binnenplein van Lichtbende oploop, voel ik me even als Sjakie die Willy Wonka's chocoladefabriek bezoekt. Overal kleurige bouwsels en decoraties, voordat je een lange, donkere gang ingaat. In het atelier staan rijen dozen, potten en stopflessen met allerlei materiaal om plaatjes voor de toverlantaarns te maken. Gewone dingen, die je elke dag tegenkomt: een pot met wasknijpers, plastic bestek, gekleurd papier, veertjes, stukjes kant. En dan gaan we de studio in, met rijen toverlantaarns, in soorten en maten! Hier worden droomvoorstellingen gecreëerd.

Zeven Nachten
Rob en Marie geven me een voorproefje van hun nieuwe voorstelling Zeven Nachten, een vervolg op Zeven Dagen (zie de trailer rechtsonder). Op muziek van Gubaidulina en Górecki, live uitgevoerd door orgel, cello en sopraan, creëert Lichtbende een poëtische lichtkunstvoorstelling waarin de keerzijde van de eeuwigheid belicht wordt. De levensloop van een mens staat centraal in zeven droomnachten. Met magische beelden en muziek vol emotie wordt een mens geschilderd die ouder wordt en bij wie de realiteit steeds verder verdwijnt in herinnering, gedachten, dromen en demonen. Beelden en muziek smelten samen en versterken elkaar...

De vaste kern van Lichtbende bestaat uit: Marie Raemakers, Rob Logister en Jeannette van Steen. Ze maken prachtige voorstellingen, waarin de gelaagdheid steeds weer zichtbaar en voelbaar gemaakt wordt. Letterlijk, door over elkaar geprojecteerde beelden, maar tegelijk symbolisch. Authentiek en eerlijk muzikaal lichttheater, kunstzinnig en creatief gemaakt. De voorstellingen krijgen niet alleen in Nederland maar ook op diverse buitenlandse festivals een warm onthaal.